08.09.2023   Як уникнути проблем із документами під час купівлі нерухомості?

Як уникнути проблем з документами під час купівлі нерухомості?

Сьогодні ми пропонуємо Вашій увазі 10 обов'язкових пунктів для перевірки чистоти нерухомості. Обов'язкових для кожного, хто підшукує нове житло і не хоче ризикувати тисячами доларів. Адже проблеми, що виникнуть, призведуть у кращому разі до додаткових витрат, у гіршому - до судових розглядів і втрати довгоочікуваного майна. Збережіть цей список, поділіться зі знайомими і за можливості запам'ятайте кожен крок.

1. Прописані. Звичайно ж, на момент підписання договору прописаних у квартирі залишатися не повинно. Особливу увагу потрібно приділити неповнолітнім. Буде спокійніше, якщо до укладення угоди вони вже будуть прописані на новому місці проживання. Також не заважає перевірити всю історію будинкової книги, виписка видається за термін до 20 років. Група ризику: виписані за рішенням суду, тимчасово виписані, зниклі безвісти.

2. обтяження. Обов'язково переконайтеся, що нерухомість не є предметом судових спорів. Об'єкт може бути в статутному фонді юридичної особи, невиплачена іпотека, борги по ЖКГ, накладено арешт банком і ще безліч можливих причин.

3. Перепланування. Незаконна зміна конструктивної схеми може принести чимало проблем. Тому приділіть увагу цьому питанню, звіривши планування з техпаспортом. Якщо йдеться про ділянку з будинком, пам'ятайте, що до техпаспорта мають бути внесені всі господарські будівлі.

4. Історія. Переконайтеся, що нерухомість не перепродавалася протягом останніх 3 років. Це позбавить від сплати податку на дохід, а також деяких можливих проблем після закінчення строку позовної давності.

5. Дієздатність. Бажано, щоб продавець (і решта власників) надав довідку про те, що він не перебуває на обліку в психіатра. Інакше розпоряджатися майном має право тільки опікун і Ви ризикуєте, що угода може бути визнана недійсною.

6. Дозвіл подружжя. Навіть якщо чоловік продавця не є власником нерухомості, його згода на продаж обов'язкова. Якщо майно було отримано за допомогою приватизації або передано у спадок, дозвіл не потрібен.

7. Комуналка. Продавець зобов'язаний надати довідки з усіх комунальних служб про відсутність заборгованості. Погодьтеся, буде краще, якщо Ви в'їдете в новий будинок і почнете нове життя без боргів. Як бачите, підводних каменів вистачає. Особливо без юридичної підготовки і хоча б мінімального досвіду у сфері нерухомості. Якщо у Вас виникають питання з приводу купівлі тієї чи іншої нерухомості, краще перестрахуйтеся. Звертайтеся в агентство "Ваша планета" за консультацією, ми будемо раді допомогти Вам уникнути проблем.